Prosta z selerem

Na specjalne okazje, takie jak święta czy kameralne imprezy w gronie rodzinnym warto przygotować smakowite i sycące sałatki warstwowe.

W poprzednich artykułach mówiliśmy już co nieco na temat popularnych, smacznych i zdrowych sałatek z kapusty pekińskiej lub wędzonego tuńczyka. Tutaj z kolei przedstawiamy sprawdzone przepisy na szybkie i łatwe do samodzielnego wykonania warstwowe sałatki z selerem.

SMACZNA SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM
składniki: słoiczek selera konserwowego, puszka ananasa konserwowego, puszka kukurydzy, 20 dkg drobiowej szynki, 15 dkg żółtego sera (najlepiej gouda), 5 jajek, por, 4 łyżki majonezu
sposób przygotowania: jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, szynkę pokroić w słupki lub zetrzeć na grubej tarce. Ananasa pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce, pokroić pora w cienkie plasterki. Wszystkie składniki ułożyć warstwowo w salaterce w następującej kolejności: seler, kukurydza, por, majonez, ananas, szynka, jajka, majonez, żółty ser. Wstawić na godzinę do lodówki.

SAŁATKA Z SELEREM I KURCZAKIEM
składniki: filet z kurczaka, 2 łyżki posiekanego drobno pora, 4 liści selera naciowego, 10 dkg żółtego sera, po pół puszki kukurydzy i ananasa, 2 łyżki oleju, 4 łyżki majonezu, papryka słodka w proszku, sól, pieprz
sposób przygotowania: olej wymieszać z przyprawami i zamarynować w nim oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Pozostawić w marynacie przez godzinę, po czym usmażyć na rumiano i po wystudzeniu przełożyć do przezroczystej salaterki. Ananasa i selera pokroić w kostkę, drobno posiekać pora, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Układać warstwowo kolejne składniki w misce oddzielając je warstwami majonezu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i udekorować posiekanymi drobno liśćmi selera. Schłodzić przed podaniem.

SAŁATKA Z SELEREM, JABŁKIEM I RODZYNKAMI
składniki: 2-3 selery naciowe, 2 winne, chrupkie jabłka, garść rodzynek, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz
sposób przygotowania: selera po umyciu pokroić w kostkę, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Ułożyć warstwowo w misce, polać majonezem doprawionym solą oraz pieprzem. Dla dekoracji można posypać odrobiną cynamonu.

Smacznego!